Mikrofale stanowią podstawowe wyposażenie kuchenne nie tylko w domach, ale i pokojach socjalnych w miejscach pracy czy barach szybkiej obsługi. Obok znanych z biur urządzeń wolnostojących w mieszkaniach widuje się kuchenki mikrofalowe do zabudowy. Wielofunkcyjne modele oprócz podgrzewania posiłków umożliwiają także rozmrażanie, gotowanie, pieczenie i grillowanie produktów. W naszej ofercie dostępne są urządzenia do zabudowy w różnych kolorach: mikrofala srebrna, biała czy czarna, wykonana ze stali, tworzywa sztucznego oraz ceramiki.
Grillowanie umożliwia zachowanie większości witamin oraz innych składników odżywczych przy uzyskaniu efektu smażenia produktów. Mięso bądź warzywa pozostają chrupiące z zewnątrz i miękkie, soczyste w środku – a nie wymagają użycia tłuszczu. Mikrofala do zabudowy z grillem cieszy się zatem uznaniem wśród osób, które chcą gotować zdrowo, a przy tym smacznie.
Nowoczesne mikrofalówki tego typu są wyposażone w kratkę, która zapewnia równomierne przygotowywanie ryb, mięsa białego i czerwonego oraz warzyw lub owoców. Proponujemy urządzenia z opcją grilla producentów takich jak Samsung, Amica, Electrolux czy Whirlpool. Dostępne są w różnych wersjach rozmiarowych, dzięki czemu sprawdzą się w zabudowie kuchni różnych rozmiarów.
Mikrofalówka w wersji podstawowej służy szybkiemu podgrzaniu bądź rozmrożeniu dań gotowych czy poszczególnych produktów żywnościowych. Można też wykorzystać ją do podniesienia temperatury takich przedmiotów jak termofor, naczynia do pieczenia lub ocieplacz do dłoni.
Natomiast mikrofalówka do zabudowy z piekarnikiem ma dodatkowo opcję termoobiegu, czyli pieczenia produktów za pomocą gorącego powietrza krążącego w jej wnętrzu. Takie rozwiązanie zapewnia równomierne przygotowywanie nie tylko warzyw, ryb oraz mięs, ale także niektórych ciast. Upodabnia kuchenkę mikrofalową do mini piekarnika.
W naszej ofercie dostępne są pojemne kuchenki mikrofalowe do zabudowy marek takich jak Bosch, Beko, Teka i Siemens, nawet do 50 litrów.
Kuchenki mikrofalowe – najczęściej zadawane pytania
Kuchenka mikrofalowa w podstawowej wersji służy do szybkiego podgrzewania dań za pomocą mikrofali. Zwykle wystarczy kilkadziesiąt sekund, by obiad przechowywany w lodówce stał się gorący. Drugą funkcją nawet najtańszych, najstarszych modeli jest rozmrażanie produktów, na przykład mięsa czy pieczywa. Występuje ona albo jako osobna opcja kuchenki, czyli wymaga wybrania trybu rozmrażanie na programatorze, albo ustawienia mocy urządzenia na minimum 270 W – zależnie od modelu.
Pierwszą z nich jest gotowanie oraz pieczenie. W ten sposób można przygotować warzywa, mięsa oraz ciasta z mikrofalówki. Co ciekawe, z odpowiednim gadżetem możliwe jest też gotowanie na parze – wystarczy pojemnik z częścią na wodę, składniki i wentylację pary.
Godna uwagi jest mikrofala z grillem, która pozwala na przygotowywanie chrupiących mięs i warzyw bez użycia oleju. Pomocna będzie też opcja termoobiegu, którą udostępnia mikrofalówka z funkcją piekarnika.
Kuchenka mikrofalowa jest bezpiecznym urządzeniem. Jej drzwiczki nie nagrzewają się podczas przygotowywania posiłków, a produkty zachowują swoje składniki odżywcze. Jednak przy nieprawidłowym użytkowaniu może dojść do samozapłonu, dlatego bardzo ważne jest postępowanie zgodnie ze wskazaniem producenta. Przede wszystkim, Należy też uważać na naczynia z malowanymi ozdobami, na przykład ręcznie zdobione. Bywa, że farba ma w swoim składzie metal – i choć jego poziom będzie niski, to także może dojść do iskrzenia. Problematyczne są również papierowe opakowania, które mogą się podpalić, styropian, w przypadku którego istnieje ryzyko stopienia się, oraz „zwykłe” szkło, czyli niehartowane (na przykład słoiki), które mogą pęknąć. Jednak wiele naczyń jest bezpiecznych: ceramiczne, porcelanowe i hartowane modele bez zdobień, a także tworzywa sztuczne, wskazane jako odpowiednie do grzania w kuchence mikrofalowej. Jest też kilka produktów spożywczych, których lepiej nie wkładać do mikrofali. To przede wszystkim surowe jajka – ze względu na ryzyko ich eksplozji. We wnętrzu jaja, pod wpływem podgrzewania, wytwarza się para wodna rozrywająca skorupkę. Złym pomysłem będzie również włożenie do mikrofalówki ostrej papryczki. Kapsaicyna, która odpowiada za pikantny smak potrawy, zostanie odprowadzona do pary. W rezultacie po otwarciu drzwi „uderzy” użytkownika w twarz, co stanowi zagrożenie podrażnienia lub poparzenia oczu oraz układu oddechowego.
Zastanawiając się, jaka kuchenka mikrofalowa będzie najlepsza, należy porównać konkretne modele, biorąc pod uwagę ich moc. Im wyższa, tym krótszy czas przygotowywania dań. Równie istotna jest pojemność urządzenia. Waha się od 10 do ponad 20 litrów i warto dopasować ją do wielkości naczyń, które będą umieszczane wewnątrz.
Należy też zdecydować, czy lepiej sprawdzi się mikrofalówka do zabudowy, czy może kuchenka mikrofalowa wolnostojąca, co ma znaczenie zarówno estetyczne, jak i użytkowe. W kwestii wyglądu warto też sprawdzić rodzaj obudowy. Dostępna może być mikrofalówka biała lub czarna wykonana z tworzywa sztucznego albo stalowa mikrofala srebrna. Ta druga jest bardziej odporna na pęknięcia, ale może z kolei ulegać zarysowaniu.